Våre beste smøretips

Endelig har vinteren inntatt fjellheimen, og mange nordmenn lengter etter å komme seg ut i skiløypene.

Finn smøresonene
Nå som vinteren endelig er her, er det mange som er ivrige etter å komme seg ut i skiløypene. Alle skientusiaster vet at riktig skismøring er en forutsetning for gode skiopplevelser. Derfor vil vi gjerne dele våre beste smøretips med dere.

Hvit hjul

Det første du må begynne med, er å finne ut hvor smøresonen er. Dette kan du få hjelp til i en sportsbutikk, eller du kan få en venn til å hjelpe deg. For å finne smøresonen, må du stå på skiene på flatt underlag med lik vekt på begge beina. Få en venn til å føre et papir under skiene. Der papiret stopper i forkant og bakkant, setter dere en strek med vannfast tusj. Den delen av skiene som er mellom disse to markeringene, er festesonen på skiene. Foran og bak disse markeringene har du glidesonen. I glideonen, altså foran og bak på skiene, bruker du glider. Legg glider mot et strykejern, så det smelter og drypper ned på skisålen. Deretter smører du glideren utover sålen med strykejernet. Her er det lurt å bruke store bevegelser. Pass på at jernet er i bevegelse hele tiden så du unngår å svi sålen! La glideren avkjøles ca. 15 min før du fjerner overflødig voks med en smøringsskrape/sikling. Nå er du klar for å smøre festesonen. I festesonen på skiene, skal du ha festesmøring. Den bestemmes av temperaturen ute. Sjekk temperaturanbefalingene på skismøringsboksen, eller se på en smøretabell. En huskeregel er: Blå til kaldt vær (under minus 7 grader), Blå Extra mellom minus 7 og minus 2, Lilla på nullføre og Rødt i plussgrader.

Basis smøreutstyr
Det finnes veldig mye å velge mellom når man skal kjøpe skismøring og smøreutstyr. Du trenger selvfølgelig ikke å handle det beste av det beste, men det er noe smøreutstyr som burde være en del av et hvert smøresett. Om du har disse, er du allerede på god vei til velsmurte ski. Dette er hva vi anbefaler at basispakka inneholder:

  • Blå, fiolett og rød voks
  • Universalklister
  • Smørejern
  • Kork
  • Smøringsskrape/sikle
  • Skismøringsfjerner og smørepapir

Med disse tipsene i bakhånd, går smøringen av skiene som en lek, og du slipper skiturer med dårlig gli og kladder under skiene. Vi håper alle får en lang og deilig vinter med fantastiske ski- og naturopplevelser. Vi i Malmlaft ønsker deg en god skitur!

Følg oss gjerne i sosiale medier:
Malmlaft på Facebook
Malmlaft på Twitter
Malmlaft på Google+

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s