Våre beste tips for å få fyr i peisen

Hyttekos forbindes ofte med spill, god mat, familietid og fyr i peisen. Men hvordan får du fyr i peisen uten å røyklegge hele hytta? Her deler vi våre beste opptenningstips og gir råd om hvilken ved som best egner seg.

Tørr ved
Når du skal fyre i peisen, er det viktig at veden er ordentlig tørr. Veden bør helst ha tørket ett år etter hugst for at den skal være gjennomtørr. Dette sjekker du ved å dunke to vedkubber mot hverandre. Om de lager en hul lyd, er det et tegn på at veden er tørr. Du kan også sjekke det ved å blåse luft gjennom kubben fra ende til ende En tørr vedkubbe slipper luften gjennom uten problemer.

Valg av ved
Noen vedtyper egner seg bedre enn andre til å fyre i peisen. Bøk og rogn er den veden som varmer mest pr. volum. Du må f.eks. ha dobbelt så mye granved for å oppnå samme varmeeffekt. Andre egnede tresorter er lønn, eik, ask og bjørk. Bjørkeved er den vanligste fyringsveden fordi det er den det er lettest å få tak i. I lukkede vedovner kan man fyre med det meste, så lenge det er ubehandlet tre, men vær oppmerksom på furu og gran om du har en åpen peis. Disse tresortene lager mye gnister.

Opptenning
Det første du må gjøre før du fyrer i peisen, er å sjekke at spjeldene er åpne. Vedovner har 2 spjeld – ett oppe og ett nede. Det nedre sikrer tilluft til veden inne i vedovnen, mens det øvre sikrer trekk oppover i pipa. Det øvre spjeldet skal være helt åpent så lenge du fyrer, mens det nedre kan du redusere åpningen på når du har fått fyr. Dette sikrer en mer effektiv fyring.

Det er mange forskjellige teknikker for hvordan man stabler veden ved opptenning. Enøk-brosjyren, «Effektiv vedfyring», anbefaler følgende teknikk ved vedfyring: Legg to større vedkubber på hver side i ovnen, med tynnere opptenningsved på tvers over disse. Sammenkrøllet avispapir og eventuelt fyringsbrikett legges mellom kubbene. Ikke bruk for mye papir.

malmlaft

Luft og kald pipe
Om pipa er kald, eller om rommet du fyrer i ikke har nok tilluft, kan du oppleve at det siver røyk ut i rommet. For å unngå dette, kan det være lurt å varme opp pipa ved å holde et brennende avispapir rett under piperøret og å åpne et vindu mens du fyrer opp. Sørg for å skru av kjøkkenvifta, da denne suger luften i rommet i fei retning, noe som også kan føre til at du ikke får riktig trekk i pipa og at røyk siver ut i rommet.

Med disse tipsene, skal ikke noe stå i veien for lune flammer og familiekos rundt peisen. Nyt helgen sammen med nære og kjære, på hytta eller hjemme.

Vi i Malmlaft ønsker alle en riktig god helg!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s