Kom i form til Birkebeinerrittet

Det 25. Birkebeinerrittet arrangeres 26. august. Enten du er med for første gang, eller du vil sette ny personlig rekord, er det på tide å gire opp treninga nå, slik at du når dine mål på turen over fjellet.

Birkebeinerrittet
Birkebeinerrittet er verdens største terrengsykkelritt, og samler rundt 25.000 deltagere årlig. Birkebeinerrittet er tuftet på samme historiske bakgrunn som Birkebeinerrennet. Dette innebærer blant annet at alle deltakere må bære en sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. De 3,5 kiloene skal symbolisere vekten av kongssønnen Håkon Håkonsson, som ble båret over fjellet av de to birkebeinerne Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka i 1205. I tillegg er det også krav til at sekken skal inneholde utstyr som kan være nyttig å ha på vei over fjellet som mat, drikke, klær, lappesaker osv.

Birkebeinerrittet er i dag 86 km langt og starter i Rena sentrum. Derfra går kursen vestover mot Lillehammer. En del av traseen går på grusvei og i lett teknisk terreng. De varierte forholdene underveis i løypa, gjør at det er viktig med intervalltrening i forkant.

23843336969_b40ca73951_o (1)

Fotograf: Hans Martin Nysæter

Kom i form til Birkebeinerrittet
Frem mot Birkebeinerrittet er selvsagt kondisjons- og utholdenhetstrening sentralt. Intervalltrening er som sagt en viktig del av opptreninga til Birkebeinerrittet. Vi anbefaler at du kjører intervalløktene i terreng som er likt terrenget i Birkebeinertraseen. Det er også lurt å trene på å sykle i gruppe. Intervalløktene bør du kjøre i Birken-terreng, dvs. på grusveier og i lett teknisk terreng. Kjør dragene både i bakker og i lett terreng og gjerne sammen med flere slik at du får trent på å kjøre i gruppe. Det kan du tjene veldig mye på over fjellet der man ofte havner i større eller mindre grupper. Det er bedre, og lettere, å sykle i gruppe enn å sykle alene. På selve ritt-dagen, er det lurt å henge seg på en gruppe som sykler i et tempo som passer på deg. Da kan dere bytte på å ligge først slik at alle hjelper til med å dra.

Forberedelser rett før den store ritt-dagen
I dagene før rittet, bør du minske på treningsmengden. Overskudd er et stikkord nå framover. Det gjør at du får god effekt av treningen, som igjen øker forutsetningene for å prestere maks under selve Birkebeinerrittet. I tillegg, er det en del forberedelser du bør gjøre på utstyret du skal bruke på selve dagen. Én av dem er å øve på å bytte slange på sykkelen i tilfelle du skulle være så uheldig å få punktering. Sjekk også at sykkelen er i god stand. Lever den gjerne på service for å sikre at bremseklossene tåler nedbør og at kjedet ikke er slitt. Det er lurt å trene på sykkelen 2-3 ganger etter service for å venne deg til eventuelle nye bremser ol.

Mat i dagene før- og under rittet
Spis normale mengder mat i dagene før rittet, men pass på at måltidene inneholder en større mengde karbohydrater enn vanlig. Det er også viktig å få i seg mye væske. Dagen før rittet, kan du gjerne bytte ut noe av vannet med sportsdrikk. Underveis i rittet er det viktig at du spiser og drikker før du føler deg sulten og tørst. Spis mat du vet kroppen din tåler. Dette er ikke dagen for å prøve ut nye energibarer ol.

Nå kan du kjøpe hytte i nærheten av Birkebeiderløypa
Malmlaft har ervervet en gammel setervoll på Digeråsen. Her bygger vi nøkkelferdige hytter etter førstemann til mølla-prinsippet. Fra våre hytter på Digeråsen, er det sykkeltrasé som går direkte inn på Birkebeinerløypa. Dette er med andre ord et eldorado for sykkelentusiaster. I tillegg til sykkel, er det mange andre spennende tilbud på Digeråsen, som alpint, langrenn, golf, jakt og fiske. Alle våre hytter har ski inn/ut.

Vi i Malmlaft ønsker alle våre følgere en god sommer, og ønsker lykke til med treninga til alle som skal sykle Birkebeinerrittet!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s