Nå skal maten være kortreist

Kortreist mat er i vinden som aldri før. En undersøkelse som nylig ble utført av Matmerk, viser at 7 av 10 foretrekker lokal mat når de ferierer i Norge.

Økende interesse
Den økte interessen for norsk mat og lokale matvarer har flere årsaker. En av grunnene er at vi blir stadig mer opptatt av vår egen kulturarv og mattradisjoner. En annen årsak, er økende miljøbevissthet. Vi blir stadig mer opptatt av å vite hvor maten vi spiser kommer fra, og når vi reiser rundt i vårt vakre land, vil vi aller helst spise lokal mat.

DSC_6373

Det å handle lokale matvarer, har mange fordeler. En stor fordel med lokal mat, er at den er fersk. Den har kort reisevei fra opprinnelse til salgssted, og grønnsaker og frukt er fullmodne før de plukkes og pakkes. Ferske matvarer mister næringsstoffet raskt. Dette gjør at kortreist mat er mer næringsrik enn mat som fraktes lange strekninger over flere land og kontinenter før de kommer på middagsbordet.

En annen fordel med å kjøpe lokal, kortreist mat, er at det styrker lokalsamfunnets økonomi. Lokale bønder som kan selge direkte til forbrukeren, slipper distribusjonsmellomleddet, og sitter igjen med en et større økonomisk utbytte. Dette er med på å øke økonomisk vekst i lokalområdet, i tillegg til at det gjør det lettere og mer lønnsomt for bøndene å opprettholde gårdsdriften. Ved å støtte lokale bønder i dag, kan du bidra til at det vil være gårder i lokalsamfunnet ditt i morgen,  slik at fremtidige generasjoner også har tilgang til næringsrik, smakfull og mangfoldig mat.

Kortreist mat i Trysil
Bare 29 prosent av de spurte i Matmerks undersøkelse synes kortreist mat er lett å finne. Det står med andre ord ikke på lysten til å kjøpe lokal mat, men på kjennskap til utsalgssteder og restauranter. Lokalmat er en blomstrende næring i Trysil. Her satses det bevisst på å fremme lokale råvarer og produsenter.

20626845_785531548294691_4363334719030553347_o

Kort & Godt i Trysil, Foto: Jakob Gjerluff Ager 

Prosjektet, Lokalmat i Trysil, startet opp i 2013. Bak prosjektet står Destinasjon Trysil, Trysil kommune, landbruksnæringen, restaurantforeningen i Trysil og representant for dagligvarebutikkene. Målet er å øke verdiskapningen rundt lokalmat i kommunen. Som et resultat av satsing på lokal mat, er det et godt utvalg restauranter og utsalg som tilbyr lokal mat. Det er fullt mulig å lage en god treretters middag med produkter fra Trysilområdet. Her kan du handle lokal mat i Trysil. Om du foretrekker å få maten servert fremfor å tilbringe tiden på kjøkkenet, er det et bredt utvalg restauranter å velge mellom. Her er en oversikt over restauranr i Trysil som tilbyr lokal mat.

Vi i Malmlaft er stolte over å kunne tilby hytter i et område med stolt lokalkultur som ivaretar norske mattradisjoner, og anbefaler alle å gå innom én av de mange restaurantene som tilbyr lokal mat neste gang de er i Trysil.

Om du vil se mer fra vårt hytteområde i Trysil, kan du se videoer av området på Malmlafts YouTube-kanal.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s